Sok antioxidáns létezik, de nem minden antioxidáns egyforma. Az élelmiszerek antioxidáns kapacitását mérő ORAC érték alapján a gránátalma 3-szor erősebb az áfonyánál, illetve 4-szer erősebb a szilvánál és a narancsnál.
Az antioxidánsok mindegyik típusa különleges szerepet játszik a szervezetben, egy adott szervben vagy szervrendszerben a szabad gyökök ellen küzd. Ám a gránátalmában található ellaginsav (vagy más néven ellagsav) igen sajátos szerepet tölt be.
A gránátalma magjai (Punica granatum) komplex antioxidánsokat és proantocionidinokat tartalmaznak. Ezek közül a legfontosabb az ellaginsav.
Természetes ellaginsav forrás Az ellaginsav a fenolok csoportjába tartozó vegyület, mely anti-mutagén és anti-karcinogén hatással rendelkezik. Képes lehet megakadályozni a rákos sejtek osztódását. Leginkább prosztata-, bőr-, tüdő- és emlőrák esetén bizonyult hatékonynak a kutatások szerint. Kutatások alapján úgy vélik, hogy az ellaginsav gyulladásgátló hatást fejt ki, de antibakteriális hatással is rendelkezik, elpusztítja a gyomorfekélyt okozó H pylori-t, védi a májat, javíthat a májfunkciókon.